Vilken slags musikälskare är du? Hör du alltid på musik eller lyssnar du bara vid speciella tillfällen? Vi är många som älskar musik, men man kan älska musik på olika sätt.

Lyssnaren

Det är många som älskar att lyssna på musik. För lyssnaren handlar det inte om att det ska låta i bakgrunden, som ett bakgrundsbrus, utan lyssnandet är en helhetsupplevelse, något som du nästan planerar. Om du är en riktig musiklyssnare har du kanske rent av inrett ett särskilt musikrum, där du har bra högtalare, gamla vinylskivor uppsatta på väggarna, bokhyllor med gamla cd-skivor och datorn full med låtar. Du är personen som gärna köper böcker om olika band och musikstilar. Uppriktigt sagt så är du en nörd. Om du vill skapa ett riktigt skönt musikrum kan du lägga fiskbensparkett från Byggmax på golvet – mycket snyggt och enkelt att montera. Om du är en musiklyssnare med stort L som ännu inte lärt dig ett instrument, så kommer du att älska musiken än mer om du vågar börjar bli en musiker själv också.

Musikdiggaren

Musiklyssnaren och musikdiggaren kan låta som samma musikälskare, men det är stor skillnad mellan dem. Musiklyssnaren vill ha kvalitet, särskilda band och gärna lyssna i ensamhet, medan musikdiggaren är mer socialt lagt. Musik handlar om gemenskap. Om du är en musikdiggare har du förvisso nästan alltid musik på, men det är för att du inte är så förtjust i tystnad. Däremot är det inte alltid är så viktigt vad det är för musik. Om du är en musikdiggare tycker du om att gå på fester och du följer gärna med på konserter och festivaler – men lika mycket för gemenskapen som för själva musiken. För dig är musik och gemenskap nästan synonymer.

Musikern

Musikern är en musikälskare som spelar ett eller flera instrument eller sjunger. För musikern är musikgenren både viktig och oviktig. De flesta som spelar ett instrument har sin favoritmusik: jazz, klassiskt, pop eller rock. Men musiken handlar mindre om grupper och låtar, och mer om att spela: om ackord, att komponera och skapa eget. När människor börjar spela själva blir genren också mindre viktig, då möjligheten att få spela med andra blir viktigare. Vilken musik som du som musiker spelar beror också på vilken nivå du är på. För en musikälskande musiker, som just börjat med ett nytt instrument, kan Blinka lilla stjärna bli rolig och musikern som har spelat i 20 år njuter av att lyckas skapa något eget av en känd låt. Alla musiker kan inte riktigt förstå sig på de två första grupperna, utan tycker att de borde börja spela ett musikinstrument. Det är dock viktigt att inse att musiken är så bred och så stor att den kan uppskattas på olika sätt.

Published
Categories Uncategorized
youplay