Den svenska musikskatten är både stor och omfattande. Det finns hur många artister som helst som påverkat den svenska musikhistorien på olika sätt. För att begränsa mig något har jag valt att fokusera på tre stora favoriter. Alla tre har kopplingar till olika platser i Sverige.
Håkan Hellström
Håkan Hellström är en av landets mest uppskattade artister.
De ville till och med sätta honom på en sedel, men det blir inte riktigt så. Han har också haft en egen utställning på Liseberg och mottagit en rad priser och utmärkelser. Och redan 2010 hade han sålt mer än 400.000 skivor, i en tid när nästan ingen köper skivor. Håkan Hellström föddes 1974 och spelade inledningsvis i både bandet Broder Daniel och Honey Is Cool innan det var dags för honom att prova vingarna som soloartist. Håkan och hans band, Augustifamiljen är främst kända för deras energifyllda och härliga livespelningar. Håkan Hellström är också känd för att ha gjort fantastiska tolkningar av andra artisters musik, bland annat Ted Gärdestad, Evert Taube och Mats Paulson. De artisterna har också på olika sätt bidragit till den svenska musikskatten.
Monica Zetterlund
Hon var inte mer än runt 20 år gammal när hon uppträdde på Nalen första gången. Nalen som också för tankarna till andra nöjen som bowling i Stockholm, staden som Monica både sjöng om samt bodde i hela sitt vuxna liv. Det har sedan dess utkommit en rad olika tolkningar av hennes musik. Mest känd är kanske musiken från filmen om Monicas liv. Fantastiska Monica Zetterlund som beskrivits som ett lingonris som sattes i cocktailglas. Förutom sin artistkarriär var Monica Zetterlund också skådespelerska, eller hon blev känd som det, både på scen och senare även på film och TV. På scen förekom hon bland annat i Povel Ramels revyer och på film samarbetade hon exempelvis med Hasseåtage, Hasse Alfredson och Tage Danielsson.
Cornelis Vreeswijk
En annan fantastisk svensk artist som i allra högsta grad bidragit till den svenska musikskatten är Cornelis Vreeswijk, utan honom hade genren inte sett ut som den gör idag. Han omnämns ofta som en av Sveriges främsta trubadurer och nämns gärna i samma sammanhang som exempelvis Carl Michael Bellman. Han verkar ha levt ett intensivt liv, åtminstone om man ska tro på filmen om honom och vad skvallerpressen skrev under hans aktiva år. Men, det sägs också att han var ganska blyg och egentligen ganska tillbakadragen. Hur de båda sidorna kan rymmas i en och samma person är svårt att förklara, precis som hans musik ofta är minst sagt dubbelbottnad. Där text och musik möts på ett magiskt sätt. Cornelis har också tolkat och samarbetat med en rad andra artister som också tillhör den svenska musikskatten. Bland annat Fred Åkerström och Ann-Louise Hansson.