Vad är Chopped and Screwed kanske en del av er undrar? Det är något så skruvat som en hel genre inom hip-hopen som kretsar kring hostmedicin. Hur hänger det ihop?

Först någonting om hur själva musiken låter. Dess karaktärsdrag är ett väldigt långsamt tempo, upphackade beats och ett givmilt bruk av scratch-ljud. Därav namnet på genren.

Vart kommer då hostmedicinen in i bilden? Jo, det handlar om den typen av hostmedicin som skrivs ut på recept och som innehåller olika typer av lugnande preparat så som kodein, promethazin eller morfin. Hostmedicin som man blir långsam och avslappnad av. Därav genrens långsamma tempo.

Chopped and Screwed var en aktiv musikscen framför allt under 90-talet vars främsta företrädare var artister som DJ Screw, OG RON C och DJ Michael “5000” Watts. Inga stora namn i kommersiell mening, men musiken i sig har gjort avtryck, där stora artister som Outcast har släppt album med chopped and screwed-remixer av sina album.

Musik, precis som alla kulturella utryck, formas ibland ur märkliga sammanhang. Ibland ur någonting så alldagligt som hostmedicin. Nästa vecka kanske vi pratar om en punkscen i Polen som startade i en fascination för sandaler. Vem vet.

Published
Categories Musik

Nya Inlägg

Musik till begravningar

Lyssna på musik

youplay