Morrissey, känd från indie-bandet The Smiths är en spännande person. Han har skrivit låtar, böcker, gjort sig ovän med många, älskas av fler, är vegetarian, många funderar fortfarande på vilken sexuell läggning han har och otaliga är de som inspirerats av honom. Men hur började det då?

Han föddes 1959 i Greater Manchester, England och hans föräldrar var irländare. Att hans hjärta bultar för båda länderna kan man förstå genom låten “Irish blood, english heart” som var en av singlarna på skivan “You are the Quarry” från 2004. Som tonåring led han av depression och medicinerades mot detta, och melankoli och dysterhet kan anas i många av hans texter som ofta handlar om olycklig kärlek eller trasiga människor.

Har man hört The Nosebleeds och förknippar det med Morrissey så har man helt rätt, eftersom det var i detta band som han startade sin sångkarriär. År 1982 gick Morrissey som arbetslös författare och träffade på Johnny Marr som var en duktig gitarrist med förkärlek för att skriva musik. De startade bandet The Smiths, Morrissey skrev texterna och Marr gjorde musiken. Succén blev ett faktum som lockar lyssnare än idag. 1987 upplöstes gruppen eftersom Morrissey och Marr inte kom överens längre.

När det kommer till scenkläder, särskilt under tiden med The Smiths så följde de inte den typiska new romantic-stilen som var vanlig för t.ex Duran Duran, utan de klädde sig i helt vanliga kläder som jeans och skjorta. Ofta hade Morrissey blommor i bakfickan på jeansen och även mängder av blommor på scenen. För unga fans idag finns många helt vanliga och jättecoola kläder på kidsbrandstore.se, vare sig man tänker mainstream eller mer utstickande.

Morrissey har haft en stor påverkan på andra kulturpersonligheter, utländska som svenska. Gruppen Suede tog sitt namn efter låten “Suedehead” och författaren Douglas Coupland namngav sin bok “Girlfriend in a Coma” efter en låt med samma titel av The Smiths. På den svenska sidan kan nämnas att författaren Peter Birro enligt egen utsago har hindrats ifrån att begå självmord genom låten “Angel, angel, down we go together” ifrån Morrisseys första soloalbum “Viva Hate” från 1988. Håkan Hellström har inspirerats av den brittiska artisten och lånat flera textrader. Författaren John Ajvide Lindquist uppkallade sin roman “Låt den rätte komma in” efter låten “Let the right one slip in” och i romanen “Människohamn” citeras flera av Morrisseys texter upprepade gånger. Andreas Tilliander, technoproducent, omnämnde Morrissey som gud i ett tacktal på Grammisgalan och Henrik Berggren menade att Morrissey var det bästa som hänt världen.

I alla tider har Morrissey varit provokativ och gjort upprörande uttalanden men på senare tid verkar han ha blivit så extrem att publiken sviker. I Aftonbladet kan man läsa om inställda spelningar på grund av osålda biljetter. Han ska också ha uppmanat sina fans att rösta på ett fascistiskt parti och han menar att halalkött är ondska. På Morrisseys hemsida kan man läsa en intervju av John Riggers där stjärnan talar om både musik, politik och djurs rättigheter. Även om fansen har svikit så har vi säkert inte hört det sista av Morrissey.

Published
Categories Uncategorized

Nya Inlägg

Musik till begravningar

Lyssna på musik

youplay