Sverige har många artister som är aktiva inom popgenren och är kända såväl internationellt som nationellt. Sverige har till och med sedan 1970-talet kallats det “svenska popundret”, vilket betyder att Sverige har haft en väldigt stor export av popartister som gjort succé världen över. Inte konstigt att det även finns flera produktionsbolag i Sverige, av vilka flera produktionsbolag finns i stockholm, som till exempel Sony. Vilka är nutidens största svenska popartister och vad är deras stil och mest kända låtar? Här är artikeln som reda på detta.

ABBA

ABBA, som bestod av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, började att producera musik 1972. De är nog Sveriges internationellt mest kända artister. Genombrottet internationellt skedde när gruppen vann Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo. Än i dag är ABBA ett av de få band världen över som har varit framgångsrika på världens alla kontinenter och sålt över 400 miljoner skivor.

Max Martin

Max Martin, som egentligen heter Martin Sandberg, är producenten och låtskrivaren som har gjort musik till många av världens största och mest berömda stjärnor. Han är själv sångare men mer känd som producent. Han har bland annat producerat musik till Britney Spears, Backstreet Boys och svenska superartisten Robyn.

The Cardigans

Bandet The Cardigans bildades 1992 och bestod av Nina Persson, Peter Svensson, Lasse Johansson, Magnus Sveningsson och Bengt Lagerberg. Med låten “Lovefool” slog popgruppen igenom internationellt 1994. Låten var med i bland annat tv-serierna The Office och Beverly Hills 90210. Gruppen sålde mer än 15 miljoner skivor internationellt.

Robyn

Artisten Robyn har dominerat den svenska och den internationella musikscenen sedan hon var ung tonåring under 90-talet. Sedan dess har hennes musik och stil genomgått många olika förändringar men hon har trots detta alltid levererat musik som toppat hitlistorna.

Roxette

Duon Roxette bildades på sent 80-tal och bestod av artisterna Per Gessle och Marie Fredriksson. Med över 75 miljoner sålda skivor världen över och fyra singlar som nått första plats som mest spelade i USA, är Roxette definitivt ett av Sveriges mest kända popband.

Miriam Bryant

Född i Göteborg under tidigt 90-tal, slog igenom redan under 2011. Miriam Bryant har fått flera priset i Sverige och slog snabbt igenom internationellt. I augusti 2012 blev hon den internationella musikprogrammet MTV:s Artist of the week (veckans artist), vilket innebar att hon blev profilerad i programmet.

Zara Larsson

Kanske dagens mest kända svenska popartist är Zara Larsson. Född 1997 i Stockholm, slog redan 2008 igenom i tv-programmet Talang . Hon vann finalen med en cover på låten “My heart will go on” av Celine Dion. Sedan dess har hon nått framgång världen över och bland annat producerat musik tillsammans med världskändisen David

Guetta.

Published
Categories Uncategorized
youplay