Om du slår på radion och tycker att det mesta på den låter likadant så kanske du överraskas över faktumet att musikhistorien är full av udda låtar. Låtar som såhär i efterhand framstår som helt osannolika hits, men hits var vad de blev. En del av dem saknar melodier, vissa är bara tokiga och såpass sparsmakade att det är ett under att någon alls gillade dem. I den här listan går vi igenom några av de mest osannolika kandidaterna, känner du igen dem?

6. Money – The Flying Lizards

Pengar är vid sidan av kärlek ett av popens absoluta favoritämnen, liksom företagslån är favoritämnet för Qred och liknande företag. Den här covern av en gammal soul-hit är märkligt producerad med ett stelt beat och känslokall sång. Singeln släpptes år 1979 och var ett av det årets märkligaste inslag på de brittiska topplistorna.

5. They’re Coming to Take Me Away, Ha-Haaa! – Napoleon XIV

En ca. två minuter lång låt som vid en första lyssning tycks handla om att förlora en flickvän men som i själva verket handlar om att förlora en hund. Förlusten gör låtens huvudkaraktär så skakig att han tappar fattningen totalt. Sparsmakat producerat och själva urtypen för vad som på engelska kallas för en ”novelty”-hit. B-sidan av singeln var A-sidan fast baklänges.

4. O Superman – Laurie Anderson

O Superman av avant-gardeartisten Laurie Anderson är knappast märklig i meningen att den skulle vara komisk. Många skulle nog säga att den är fantastiskt vacker. Men för att vara en låt som nådde till plats 2 på de brittiska topplistorna år 1981 är det en väldigt udda låt som inspirerades av då aktuella gisslankrisen i Iran.

3. Windowlicker – Aphex Twin

Windowlicker från den innovative elektroniske musikern Aphex Twin är helt säkert en av de mest udda topplistelåtarna någonsin. Väldigt varierad i sina uttryck går låten mellan hårda och mjuka partier på ett ryckigt sätt som sällan rimmar väl med hitpotential. Häftigt nog finns det ett melodiskt tema som löper genom hela låten och det är förmodligen det största skälet till att den ändå blev en stor hit.

2. 4’33” – Cage Against the Machine

Det är svårt att tro att drygt 4 och en halv minut av tystnad kunde göra avtryck på topplistorna år 2011 men den här låten av Cage Against the Machine var just det. Låten landade på plats 21 på de brittiska topplistorna julen det året. Ingenting har varit sig likt sedan dess.

1. Oxbow Lakes – The Orb

Vad gör en hitsingel? I de allra flesta fall krävs en melodi som folk kan sjunga med i, en hook. Den här drygt sju minuter långa singeln från technoinnovatörerna the Orb hade varken hook eller melodi vilket gjorde den unik på topplistorna år 1995.

Published
Categories Uncategorized

Nya Inlägg