Björk, tjejen med den alldeles egna och sagolika rösten, föddes 1965 i Reykjavik på Island. Hon har hunnit med en hel del under sin 40 år långa karriär. Förutom att vara en extraordinär sångerska, arbetar hon också som kompositör, skådespelerska och musiker. Den senaste filmen Björk var med i var Lars von Triers Dancer in the dark, där hon spelade huvudrollen Selma. Förutom den, har hon medverkat i ytterligare fem filmer tidigare, bland annat i Prêt-a-porter och Juniper tree. För sin insats i Dancer in the dark fick hon pris för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes. Det var också hon som skrev musiken till filmen. Senare gav hon också ut albumet Selmasongs med musik från just Dancer in the dark. Men det är inte som skådespelare hon gjort sig känd, utan som sångerska.

Sångerskan Björk

Med sin säregna röst och sitt experimenterande med nya influenser är hon en av popens mest enastående artister. Hon har studerat klassisk musik och gav ut sin första soloplatta endast 12 år gammal, med bland annat isländska barnsånger. Plattan hette kort och gott Björk. Hennes första band var ett punkband och hette Spit and Snot. Då var hon 14 år gammal och var bandets trummis. Hon medverkade i flera punk- och rockgrupper de närmaste åren därefter och bandet Kukl var det som rönte mest uppmärksamhet utanför Island. År 1986 startades The Sugarcubes och bandet blev populärt både på Island och internationellt. Sugarcubes släppte totalt tre plattor och rönte störst framgång i England. Förutom soloplattan Björk gav hon också ut albumet Gling-Gló år 1990. Det stora genombrottet skulle dock inte komma förrän det tredje soloalbumet Debut släpptes.

Ett naturbarn

Med låtar som Human Behavior, Violently happy och Big Time Sensuality sjöng hon sig in i folks hjärtan för att stanna. Hennes karaktäristiska stämma och den experimentella musikstilen öppnade dörrarna till en helt ny musikvärld. Björk är som sångerska både lekfull och samtidigt så hisnande närvarande. Världen borde skaffa sig en mössa med tryck där det står BJÖRK i neon. Så självklar och total är denna artist, samtidigt som hon är nästan barnsligt otvungen.

Samarbeten

Hon har också haft samarbete med många andra artister i musikvärlden, bland andra Madonna och duon Matmos. Några andra namn är Zeena Parkins,Goldie och Tricky. Många av Björks största framgångar är skrivna i samarbete med Sjón, en isländsk författare. 2011 gav Björk ut Biophilia, något hon kallade för ett konceptalbum där varje låt byggde på ett av naturens fenomen. År 2005 kom albumet Army of me, som innehåller remixer av låten Army of me från albumet Post som släpptes år 1995 och bland annat innehåller den jazziga ”It’s oh so quiet”. Remixerna är gjorda av flera olika artister och fyra av dem är svenska. År 2015 släppte Björk albumet Vulnicura, som hon beskriver som citat: ”a complete heartbreak record”. Den senaste skivan av Björk heter Utopia och är både suggestiv, fascinerande och till och med lite krävande för den som lyssnar. Tilläggas kan att Björk har gett ut fler album än de som nämns här.

Published
Categories Uncategorized

Nya Inlägg