Du har säkert hört talas om beatbox, konsten att skapa musik enbart med hjälp av munnen. Beastbox handlar om att göra låtar utifrån olika djurs läten. Det var Ben Mirin, en välkänd beatboxare och dj, som drog igång projektet med beastbox.

Spelade in djurens läten

Ben Mirin började med att spela in olika djurs läten och i vissa fall också deras steg. Klapprandet av hovar mot hårt underlag blir en spännande effekt tillsammans med en liten fågels klara kvittrande. Ben än nämligen inte bara musiker utan också ornitolog och filmskapare. Med sin musik vill han inspirera barn att upptäcka och komma närmare naturen.

Skapade ett musikprogram

Tillsammans med några andra har han skapat ett musikprogram som heter just BeastBox. Det riktar sig i första hand till barn, men många vuxna charmas av de klassiska hip-hoprytmerna och möjligheten att lägga olika djurläten ovanpå det. Man börjar med att välja ett beat, det är själva grundrytmen. Det finns flera olika att välja mellan och de utgår från olika ekosystem, till exempel Stora Barriärrevet. Därefter lägger man till de djurläten man vill ha och skapar på så sätt en låt. När man klickar på djuren dyker de upp på en scen där de dansar samtidigt som de gör sina läten. Det är ett charmigt spel för både barn och deras föräldrar.

BeastBox är faktiskt mer än bara ett musikprogram. Samtidigt som man skapar låtar lär man sig om ekosystemen och de olika djuren. Spelet är helt gratis att prova på nätet och passar både musik- och naturintresserade.

Beastboxing med lemurer

I ett projekt för att uppmärksamma lemurernas utsatta situation spelade Ben in deras olika läten. Han berättade i en intervju med National Geographic att innan han började hade han ingen aning om att lemurer var så musikaliska och att de hade så många olika läten för olika situationer och för att uttrycka känslor. Han kombinerade de inspelade ljuden med klassisk beatboxing och skapade musik. I dag är uppemot 95 % av alla lemurer hotade och Ben Mirins musik hjälper till att skapa uppmärksamhet. Enligt honom själv är det ingen mening med musiken om den inte samtidigt leder till ökat skydd för djuren.

Andra sorters musik med samma teknik

Ljud från till exempel industrin eller från ett kök har tidigare använts för att skapa musik, men vad mer skulle man kunna spela in och skapa något nytt av? Ljud i tvättstugan, olika sorters handarbeten, väder eller varför inte spela in hur vi går och springer? Det kommer helt klart att låta annorlunda när man går med ett par rejäla kängor från viking än när man springer ner för en trappa i stilettklackar. Vår omvärld är full av möjligheten när det gäller att skapa musik av ljud.

Published
Categories Uncategorized